I made this widget at MyFlashFetish.com.

Saturday, February 19, 2011

Bagaimana terjadinya bumi?

Haa, kali ni KAMI nak bercerita cket macam mana terjadinya bumi kita ni. Mengikut teori Alfred Wegener, dulu semua dataran bumi bercantum dan dikenali dengan nama PANGEA.
Kesemua dataran bumi(plat) ini seolah-olah terapung di atas magma2 yg panas dan menyebabkan plat2 tersebut terpisah kpd dua iaitu GONWANALAND dan LAURASIA. Hal ini berlaku pada awal pertengahan zaman Jurassic. Teori Hanyutan Benua oleh Alfred Wegener ini disokong oleh bukti2 yg kukuh seperti:

1:Penemuan fosil dinasaur yg sama di benua Afrika Selatan dan Amerika Selatan.

2:Jenis batuan yg sama terdapat di pesisir pantai afrika dan Amerika Selatan.

3:Teori permainan jigsaw puzzle iaitu benua2 ini bolah dicantumkan akan membentuk satu dataran yg besar.


Alfred Wegener mengatakan bahawa punca terbentuknya bumi sekarang ialah disebabkan oleh magma yg panas di bawah kerak bumi menyebabkan plat2 ini bergerak dan terpisah.

KAMI x setuju dengan Alfred Wegener. KAMI ada bukti punca terjadinya bumi sekarang. tengok video ni.Haa, sekarang dah tau sebab sebenar terjadinya bumi sekarang?? hahaha... Sebnarnya saja je KAMI buat ayat panjang2 bikin gempak.. Nak promote Ice Age 4 sbnarnye,, keh3.. papepon yg teori Alfred Wegener tu btol(utk belajar) tapi teori Ice Age tu 10000% salah, haha.. Jgn marah, :P

sum note: juz a joke, hehe

2 comments: